Ugrás a tartalomra

Főhajtás a hősök sírjánál

2021. november 08. hétfő
„Ha van egymillió imádkozó magyar, nem félek a holnaptól”
Főhajtás a hősök sírjánál

A Magyar Politikai Foglyok Szövetsége (Pofosz) XXII. kerületi szervezete, mint minden évben, idén is megemlékezést tartott november 2-án a Budafoki Temetőben.

A lapzártánk után, a mécsesek fényénél lezajlott rendezvényen az ’56-os veteránok, valamint a forradalom és szabadságharc áldozatainak családtagjai, az önkormányzat vezetői és a civil szervezetek képviselői a halottasház falán elhelyezett emléktáblánál és a lyukas zászlóval jelölt síroknál rótták le tiszteletüket 1956 hősei előtt.

Az imádsággal kezdődő eseményen a tervek szerint Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke, valamint Péter Árpád, a Pofosz kerületi szervezetének vezetője mondott beszédet és Babinyecz Simonetta Anna szavalt. A Budai Nagy Antal Gimnázium 11. osztályos tanulója Mindszenty József hercegprímás szállóigévé vált gondolata, a „Ha van egymillió imádkozó magyar, nem félek a holnaptól!” felidézésével készült az eseményre, illetve Péter Árpád 1956 emlékére és Nyírő József Imádság a magyar népért című versének elszavalásával.

A Pofosz elnöke a forradalom és szabadságharc 65. évfordulója alkalmából emléklapokat és plaketteket adott át. Az emlékezők ezután koszorút helyeztek el és mécsest gyújtottak a kerületünkben eltemetett húsz mártír nyughelyénél.

A hősi sírok nemzeti emlékhellyé, ezáltal védetté nyilvánítását, valamint a halottasház falán lévő emléktábla elhelyezését néhai vitéz Priska József Tamás, a Pofosz alapító tagja, kerületünk díszpolgára kezdeményezte.

Tamás Angéla